Ana Sayfa > Hizmetler> Çevre Yönetim Hizmeti(ÇYH)
Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik EK1 & EK2 listesinde yer almayan işletmelerin yönetmelik kapsamında yer almadıklarını Kapsam Dışı Yazıları ile belgelemeleri gerekmektedir
BURÇED olarak işletmenizin Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik kapsamında yer alıp almadığını değerlendirmekte; kapsam dışı olmanız durumunda Kapsam Dışı Yazısını almanızda danışmanlık desteği sunmaktayız.
İşletmenizin kapsam dışı olup olmadığını tespit edebilmemiz için yapmış olduğunuz faaliyetlerin, kullandığınız hammaddelerin, yakıt kullanım miktar ve tipinin uzmanlarımız tarafından analiz edilmesi gerekmektedir.
Çevre Kanununca Alınması Gereken Çevre İzin Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak, Ek-1 listesinde yer alan tesisler, çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır.
Bu kapsamda Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı Çevre Danışmanlık Firmamız ile yine Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı çevre görevlisi belgeli uzman mühendislerimiz ile işletme ve tesisler çevre görevlisi atamaktayız. Çevre Görevlilerimiz tesislerde aşağıdaki hizmetleri yerine getirmektedir.
-Çevre Mevzuatı Açısından Periyodik Yasal Uygunluk Denetimlerinin Yapılması,
2009 Yılında AB Üyelik müzakerelerinin görüşülmesi sırasında çevre başlığının açılması ile ülkemizde çevre mevzuatı kapsamında büyük bir gelişme yaşanmıştır. Günümüzde hemen hemen her sektörü ilgilendiren çevre ile ilgili bir mevzuat bulunmaktadır.
Çevre mevzuatları bir yatırımın yerseçiminden inşaat aşamasına kadar ve işletme aşaması da dahil olmak üzere pekçok aşamasını ilgilendirmektedir.
Yatırımcı proje alanını belirlerken tarafımıza başvurduğu durumlarda tüm yasal mevzuat proje konusu üzerinden taranır. Gerektiği durumlarda ilgili kurumlarla şifaen görüşmeler yapılır. Ve proje alanının proje konusuna yasal yönden uygunluğu hakkında rapor hazırlanır. Bu rapor bizim işimizi doğru alanda yapmamızı ve yatırımcının da doğru alana yatırım yapmasını sağlamaktadır. Bu rapor ile yatırımcı işin en başında yoğun bir mevzuat yükümlülüğü içinde yatırımın geleceği için doğru planlama yapabilmekte ve öngörülmeyen maliyetlerini azaltabilmektedir.
Mevcut tesislerde de bağımsız olarak ve gizlilik ilkelerine bağımlı kalarak tüm tesis için mevzuat taraması yaparak sorumlulukların belirlendiği bir rapor hazırlamaktayız.
EK3-B (Özel Belgeler) kapsamında talep edilen belgeler arasında “İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı” yer almakta olup dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda açıklanmaktadır.
İşletme tarafından uygunluk yazısı talebiyle bir Uygunluk Yazısı Başvuru Dilekçesi ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvurulur.
İl müdürlüğü uygunluk yazıları belirtilen çevre izin/lisans konuları için işletmelerin yerinde incelenmesi esasına göre düzenlenir.
Çevre lisansı için işletmeye uygunluk yazısı verilebilmesi için işletmenin ilgili bütün fiziksel şartları sağlaması gerekmektedir. Yerinde yapılan incelemede gerekli fiziksel şartları sağladığı tespit edilen işletmelere uygunluk yazısı verilir. Fiziksel şartların dışında teknik yeterlilik, proses, standartlar, ölçüm/analiz sonuçları vb. konularda herhangi bir inceleme yapılmamaktadır.
Emisyon konulu çevre izni için uygunluk yazısı verilebilmesi için, emisyon konulu çevre izni verilmesinde aranacak kriterlerin tamamının işletmede yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu kriterler dışında işletmede ölçüm/analiz sonuçları kapsamında herhangi bir inceleme yapılmamaktadır.
Belirtilen şartı/şartların tamamını sağlamayan işletmelere eksiklik/uygunsuzluk giderilmediği sürece uygunluk yazısı verilmemektedir.
Çevre izni veya çevre izin ve lisans başvurusu, Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları ya da çevre yönetim birimi tarafından, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için çevre danışmanlık firmaları, çevre yönetim birimi veya tesiste istihdam edilen çevre görevlisi tarafından yapılır.
Bu Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan işletmeler için geçici faaliyet belgesi, çevre izni veya çevre izin ve lisansı başvurusu elektronik veya mobil imza ile elektronik ortamda yetkili merciye yapılır. Geçici faaliyet belgesi başvurusu, EK-3A ve EK-3B’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte yapılır. Başvuru yetkili merci tarafından otuz takvim günü içerisinde değerlendirilir.
Söz konusu başvuruda herhangi bir bilgi, belge ve raporun eksik olması halinde, yetkili merci eksiklikleri başvuru sahibine bildirir. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin altmış takvim günü içinde tamamlanarak yetkili merciye sunulması zorunludur. Eksiklikleri tamamlanan başvuru yetkili merci tarafından yirmi takvim günü içinde değerlendirilir. Başvurunun uygun bulunmaması veya belirtilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanarak yetkili merciye sunulmaması durumunda geçici faaliyet belgesi başvurusu reddedilir.
Birinci fıkraya göre yapılan başvurunun, yetkili merci tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, herhangi bir eksikliğin bulunmadığının belirlenmesi halinde, işletmeye bir yıl süreli geçici faaliyet belgesi verilir.
İşletmelerin, geçici faaliyet belgesi alınmasından itibaren yüz seksen takvim günü içerisinde EK-3C’de belirtilen bilgi, belge ve raporlar ile birlikte çevre izni veya çevre izin ve lisansına başvuru yapması zorunludur. Başvuru, yetkili merci tarafından altmış takvim günü içerisinde değerlendirilir.
Yapılan değerlendirme sonucunda, başvuruda herhangi bir bilgi, belge, ölçüm, analiz sonuçları veya raporlarda eksiklik bulunması halinde, bu eksiklikler başvuru sahibine bildirilir. Bildirim tarihinden itibaren eksikliklerin doksan takvim günü içinde tamamlanarak yetkili merciye sunulması zorunludur.
Başvuru yetkili merci tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bilgi ve belgelerle birlikte ölçüm, analiz sonuçları ve raporların uygun bulunması durumunda çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi düzenlenir.
ÇEVRE İZNİ KONULARI
ÇEVRE LİSANSI KONULARI